Soorten huizen

boerderij huis - Mustafa Yavuz Huizen

Er zijn ontzettend veel soorten huizen. In dit blog ga ik dieper in op het soort huizen. Voordat je gaat ontwerpen is het belangrijk dat je je goed ingelezen hebt.

Desk- en fieldresearch
Voordat je start met schetsen is het heel belangrijk om eerst desk- en fieldresearch te doen. Je start achter je laptop en zoekt op sociale mediasites zoals: Pinterest, Welke en Tumblr.com naar inspiratie. Je kunt natuurlijk ook inspiratie op doen in woon en interieur magazines. Het gaat er voornamelijk om dat je erachter komt welke stijl er nou echt bij je past. Met fieldresearch ga je letterlijk het veld in. Ga op zoek naar huizen in mooie wijken, zoals bijvoorbeeld Zeewolde. Je vindt er de meest uiteenlopende huizen.

land - mustafa yavuz huizen

Soorten huizen

Hieronder geef ik een aantal voorbeelden van huizen. Lees hier Mustafa Yavuz zijn lijst over soorten huizen.

Notariswoningen
Je kent ze wel, de natariswoningen, of ook wel bekend als de Pastoriewoning. Het is een woning die gekenmerkt wordt door klassieke elementen en symmetrie. Een Notariswoning heeft slechts één verdieping en een zogeheten schilddak. Als de woning wordt uitgevoerd met 2 verdiepingen wordt het een Landhuis of Herenhuis genoemd. Dan komen we direct uit bij het volgende type huis.

Herenhuizen
Herenhuizen kenmerken zich door twee verdiepingen en lijken qua uiterlijk erg op de notariswoningen. Evenals de notariswoningen kenmerken deze huizen zich door de klassieke elementen.

Landhuizen
Een landhuis is vaak landelijk gelegen. Kenmerkend aan deze huizen is de rijke uitstraling. Veelal hebben landhuizen roedes en luiken. Ook is een robuust metselwerk en een authentieke rieten kap kenmerkt voor landhuizen.

Boerderij-types
Een boerderij kent verschillende benamingen en wordt ook wel een hoeve of hofstede genoemd. Een boerderij huis is de woning annex bedrijfsruimte van een agrarisch bedrijf. Vaak wordt met een boerderij ook het complete bedrijf van een boer bedoeld, inclusief woonhuis.

In een volgende blog ligt de focus meer op andere type huizen, de soort en stijl blijft nog even een verassing.

Groet,
Mustafa Yavuz

Sociaal

2 thoughts on “Soorten huizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *